Mýty a realitu podnikania mladým ľuďom priblížilo Entrepreneurship Forum 2015

O svoj podnikateľský príbeh, prístup k inováciám, zamestnávaniu ľudí, o dobré a zlé podnikateľské rozhodnutia a ďalšie skúsenosti sa v Bratislave s mladými ľuďmi podelili ostrieľaní podnikatelia.

Dňa 30.03.2015 sa v Bratislave uskutočnilo Entrepreneurship Forum 2015, ktoré organizovali Združenie mladých podnikateľov Slovenska, Slovak Business Agency a Združenie podnikateľov Slovenska. Tieto organizácie spojili sily, aby pomohli popularizovať podnikanie. „Na Slovensku prevláda skôr negatívny imidž vnímania podnikania u širokej verejnosti, mladých ľudí nevynímajúc. Prezentáciu inšpiratívnych podnikateľov ako príkladov dobrej praxe pokladám za jednu z ciest ako tento nelichotivý stav zlepšovať“, konštatuje prezident Združenia podnikateľov, Ján Oravec.

Hosťami podujatia boli traja úspešní slovenskí podnikatelia, každý z inej podnikateľskej generácie. Karol Pavlů je spolumajiteľom spoločnosti PPA Control, ktorá dodáva technológie napr. aj pre výstavbu jadrových elektrární a zamestnáva približne 700 ľudí. Jaroslav Ďurkovský je zakladateľ strojárskej firmy IMC Slovakia z Považskej Bystrice. Na rozbeh mu požičal jeho zákazník z Nemecka,  dnes zamestnáva viac ako 200 zamestnancov. Najmladším z trojice rečníkov bol Róbert Kováč, majiteľ banskoštiavnickej firmy FALCO SK s.r.o., ktorá dodáva puzdra na zbrane napríklad aj pre britské špeciálne jednotky aj filmového Jamesa Bonda. „Ak sa mladí zaujímajú o biznis, sú to najmä startupy. Na dnešnom podujatí boli hlavnými rečníkmi traja podnikatelia, ktorí majú výrobné firmy a darí sa im nielen doma ale aj na zahraničných trhoch. Na ich príkladoch sme chceli mladým ľuďom ukázať, že ak chcú byť v podnikaní úspešní, sú popri startupoch aj iné cesty, a aj na prvý pohľad nezaujímavá výroba s inovatívnym prístupom a orientáciou na zahraničné trhy je jednou z nich,“ dodáva Ján Solík, predseda Združenia mladých podnikateľov Slovenska.