Mikropôžičky a fond na podporu startupov

Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania (NARMSP) spúšťa nový mikropôžičkový program a prostredníctvom spoločnosti Fond fondov s.r.o. aj fond na podporu start-upových projektov.

Cieľom oboch projektov je aktívne podporiť malých a stredných podnikateľov a prispieť tak k rastu zamestnanosti ako jednej z hlavných priorít vlády SR. Na nový mikropôžičkový program je na začiatok vyčlenený rozpočet v objeme približne 6,5 mil. eur. Program je založený na revolvingovom systéme. To znamená, že zo splácania poskytnutých mikropôžičiek sa budú poskytovať ďalšie úvery. Fond na podporu inovácií a technológií (FIT) poskytne mladým nádejným slovenským podnikateľom prostriedky v celkovej výške 4,2 mil. eur.

„Mikropôžičky vnímam ako úspešný a overený projekt, ktorý má za sebou konkrétne výsledky. Fond na podporu inovácií a technológií má veľký  potenciál naštartovať na Slovensku nové start-upy s najvyššou pridanou hodnotou. Spolu s mikropôžičkami ide o ďalší nástroj, ktorý vytvára podmienky na udržanie zamestnanosti, ako aj tvorbu nových pracovných miest v regiónoch Slovenska,“ uviedol Ing. Branislav Šafárik, generálny riaditeľ NARMSP.

Mikropôžičky pre malých a stredných podnikateľov sa budú poskytovať v minimálnej výške 2 500 eur. Maximálna výška mikropôžičky predstavuje sumu 50 000 eur. Doba splatnosti je stanovená od 6 mesiacov do 4 rokov s možnosťou odloženia splátky istiny maximálne o 6 mesiacov. Úroková sadzba sa odvíja od základnej sadzby ECB a od marže stanovenej na základe ratingu a je fixná počas celej doby splácania úveru. V súčasnosti predstavuje rozhranie úrkovej sadzby pre mikropôžičky pre malých a stredných podnikateľov od 1,26% do 9,16%.

Fond na podporu inovácií a technológií (FIT) je určený na podporu start-upov, hlavne z oblasti informačných technológií. Mladí inovátori okrem finančných prostriedkov potrebujú aj mentoring a skúseností ľudí z oboru. Fond vznikol spojením štátu ako majoritného akcionára a privátneho investora ako minoritného akcionára. Podobné projekty sú bežné v najrozvinutejších svetových ekonomikách a ich výsledkom sú úspešné start-upy po celom svete. Mladým start-upistom budú radiť aj úspešní podnikatelia a manažéri, ktorí budú dohliadať na činnosť fondu a zároveň budú odovzdávať svoje skúsenosti z praxe. 

Kto môže žiadať o mikropôžičku

Podnikateľ, ktorý:

  • je registrovaný a sídliaci na Slovensku (FO, PO)
  • spĺňa definíciu mikro a malého podniku (zamestnáva menej ako 10 zamestnancov s ročným obratom a / alebo celkovou ročnou súvahou nepresahujúcou 2 000 000 eur alebo ide o malý podnik, ktorý zamestnáva menej ako 50 osôb s ročným obratom a / alebo celkovou ročnou súvahou nepresahujúcou 10 000 000 eur)
  • preukázal bezúhonnosť doložením výpisu z registra trestov

Na aký učel sa poskytujú mikropôžičky

Poskytnutý úver môže podnikateľ použiť na:

  • nákup dlhodobého hnuteľného a nehnuteľného majetku potrebného na podnikanie
  • rekonštrukciu a opravu prevádzkových priestorov a technológií
  • nákup zásob materiálu, surovín, tovaru
  • úhradu nákladov na nákup vstupov na zabezpečenie technologických procesov vo výrobe alebo v službách
  • iné investičné projekty schválené vykonávateľom

Aký je postup pri žiadaní o mikropôžičku

  1. Záujemca získa základné informácie o možnostiach poskytnutia úveru u spolupracujúcej inštitúcie.
  • Fond fondov, s.r.o.
  • RPIC Komárno
  • RPIC Dunajská Streda
  • RPIC Poprad
  • RPIC Prešov
  • RPIC Trebišov
  • BIC Prievidza, s.r.o.

Konatky nádjete tu

  1. Záujemca vyplní predpísaný formulár žiadosti o úver, ku ktorému sa doložia potrebné prílohy
    (napr. výpis zo živnostenského alebo obchodného registra, výpis z registra trestov, podnikateľský plán, atď.).
  2. Riadne predložená žiadosť je následne posudzovaná spolupracujúcou inštitúciou a mikropôžičkovým výborom. Posudzuje sa predovšetkým reálnosť predpokladov podnikateľského plánu, ekonomická efektívnosť projektu, návratnosti úveru ako aj navrhované zabezpečenie úveru.
  3. NARMSP prehodnotí úverovú históriu žiadateľa, reálnosť jeho podnikateľského plánu ako aj splnenie požadovanej miery zabezpečenia úveru. Na základe kladného posúdenia NARMSP vydá záverečné rozhodnutie o poskytnutí úveru.
  4. Na základe podpísanej zmluvy o úver budú žiadateľovi poukázané finančné prostriedky na jeho bankový účet.

Zdroj: Národná agentúra pre rozvoj malého a stredného podnikania

Zdroj úvodného obrázka: sxc.hu